user_mobilelogo
Nieuws

Nieuws

Overzicht van het nieuws

View more
Agenda

Agenda

Agenda, activiteiten en evenementen

View more
Mededelingen

Mededelingen

Mededelingen overzicht

View more
goed bezig

Goed bezig!

Goed bezig!

View more

Gebruik halsband met bel bij staande honden. 

In het AVR, artikel VI.9 1. is de volgende bepaling opgenomen: Honden mogen terwijl zij worden voorgejaagd geen halsbanden dragen die kennelijk zijn bedoeld om daarmee het gedrag van de hond oneigenlijk te beïnvloeden, zulks ter beoordeling van de keurmeester. 

De Jachthonden Wedstrijd Raad, JWR, heeft verzocht om voor de categorie Staande honden deze bepaling te wijzigen, in die zin dat het gebruik van een halsband met bel om de hond te kunnen lokaliseren, wordt toegestaan. Het FTC en de CJ hebben hiermee ingestemd. Het wordt niet noodzakelijk geacht om het de tekst van het AVR hiervoor te wijzigen, maar wel om artikel VI9.1 nader uit te leggen. 

Met ingang van het najaarsseizoen 2022 wordt het gebruik van een dunne halsband met bel voor de categorie staande honden toegestaan, mits de keurmeester de overtuiging heeft dat deze halsband het gedrag van de hond niet beïnvloedt en de terreinomstandigheden zodanig zijn dat de hond zonder deze halsband met bel niet of grotendeels niet gelokaliseerd kan worden. 

Als richtlijn voor de bedoelde terreinomstandigheden kan worden aangehouden dat de hond in staande houding met zijn hoofd niet boven het gewas uitkomt.

Lees hier het FTC bulletin 2022-02 

Band toegestaan:            Band NIET toegestaan:

band toegestaan

  band niet toegestaan