Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Bazil zoekt fijne plek

Loeka zoekt fijne plek

Online bezoekers

We hebben 304 gasten en geen leden online

Let op: gewijzigde datum!
Op 15 april as. organiseren we een workshop zweetwerk, onder leiding van Harry van Dort en Toon van Herwijnen. Een unieke kans voor iedereen die graag meer wil weten en leren over zweetwerk. Deze workshop staat open voor alle voorjagers met een Vizsla vanaf 1 jaar.
De bedoeling van deze workshop is om beginnende voorjagers te enthousiasmeren voor deze prachtige discipline. De workshop vindt plaats in Halsteren en Bergen op Zoom. Het theoretische gedeelte in Halsteren en het zweetspoor lopen in Bergen op Zoom.
Klik hier om in te schrijven.

Het maximaal aantal deelnemers is 10. (het is niet mogelijk om met een loopse teef deel te nemen)

Aanvangstijd 10 uur, eindtijd ongeveer 15 uur. Kosten € 60,00 per persoon (inclusief lunch, koffie, thee ed)

Hieronder vind je informatie over wat zweetwerk inhoudt en het doel ervan.Wat is zweetwerk:

Zweetwerk is een verbastering van het uitwerken van een zweetspoor met een hond. Zweet wordt al decennia in jagers kringen gebruikt als een andere term voor bloed. Met zweet wordt dus bloed bedoeld en met zweetwerk dus het uitwerken van een bloedspoor door een hond.
Echter is het niet zo dat wanneer een hond een spoor volgt van een gewond stuk grofwild dat dit altijd gepaard moet gaan met bloed. Honden kunnen namelijk op een aantal manieren het spoor van een stuk gewond grofwild volgen.

Ze volgen het zweetspoor wat afkomstig is van de verwonding van een dier. Ze volgen het spoor wat het gewonde stuk grofwild door middel van de geur die het gewonde dier achter laat door geurklieren die zich in de hoeven van het dier bevinden. Een gewond dier geeft dan een andere geur af dan een gezond dier waardoor de hond onderscheid kan maken in sporen van gewonde en gezonde dieren.

Ze volgen het spoor op bodem verwonding. Zodra een dier een levende bodem vertrapt zoals bijvoorbeeld in een weiland of begroeide andere bodem worden de planten die op de grond leven gekneusd of verbroken. Hierdoor zullen bacteriën en andere micro organismen beginnen met de afbraak van deze stukjes plant waardoor er een soort van geurwolkjes ontstaan. Ook op deze geurwolkjes van bodem verwonding kan een opgeleide hond een spoor uitwerken.

Punt 2 en 3 zie je voornamelijk veel bij dieren die het slachttoffer worden van een verkeersongeval deze dieren hebben vaak interne maar geen externe bloedingen waardoor er geen zweet wordt achter gelaten op het spoor. De dieren lopen puur op adrenaline vaak nog enkelen honderden meters of soms zelfs kilometers voordat ze een pijnlijke dood sterven.

Het doel van zweetwerk is simpel en nobel. Het doel van elke zweethonden geleider is het gewonde dier te vinden wat dan wel aangeschoten, aangereden of op andere wijze gewond is geraakt en dit dier uit zijn leiden te verlossen.