user_mobilelogo
Nieuws

Nieuws

Overzicht van het nieuws

View more
Agenda

Agenda

Agenda, activiteiten en evenementen

View more
Mededelingen

Mededelingen

Mededelingen overzicht

View more
goed bezig

Goed bezig!

Goed bezig!

View more

Corona maakte het onmogelijk om in 2020 een JBT te houden. Dit jaar zag de corona situatie er al veel beter uit en in maart kon er worden aangemeld voor de JBT op 2 mei. Er waren voldoende aanmeldingen om wel twee JBT’s te organiseren en zo werd 14 augustus de datum voor de tweede JBT.

Alles was klaar om te kunnen starten op 2 mei maar we waren te positief van gedachten geweest. Kleinschalige evenementen kon nog steeds niet en wederom was corona de spelbreker en gooide roet in het eten… Dit keer verleende de Gemeente Lochem geen toestemming.

Er moest een nieuwe extra datum komen en die werd snel gevonden. Alle deelnemers kregen bericht en keuze voor een van beide data. 14 augustus of 26 september.

Gezien de coronamaatregelen hebben wij voor een andere opzet gekozen. Zo werd er met “timeslots” gewerkt. Per twee uur werden vijf combinaties uitgenodigd. Dit had als voordeel dat de 1,5 meter afstand makkelijk te houden was, de wachttijden per test kort waren of zelfs niet optraden. Ander voordeel was dat met deze opzet er extra rekening gehouden kon worden met reistijd van de deelnemers. Voor deelnemers die van ver moesten komen kon nu gekozen worden voor een latere start. Bijvoorbeeld voor een deelnemer uit Middelburg moet men immers rekening houden met 3 uur aanrijtijd, een uur proeven doen, wachten op de uitslag en weer 3 uur terug. Zo konden we deze deelnemers een later timeslot aanbieden, iets wat het allemaal wat comfortabeler maakte. In de praktijk bleek dat een timeslot van twee uur voor vijf honden te ruim bemeten.

Nadeel van deze opzet was dat het sociale contact en gezelligheid van een grotere groep Vizsla ’s met hun eigenaren komt te vervallen. Er waren ieder timeslot echter maar 5 vizsla´s met hun baasje, echter achteraf werd deze opzet als zeer positief ervaren.

Op 14 augustus hebben twintig Vizsla ’s aan de JBT deelgenomen. Uiteindelijk zijn 14 honden geslaagd voor de JBT.

Opvallend was dat 5 Vizsla ’s een onvoldoende kregen bij de sleep en één Vizsla bij het apport te land. Kijken we naar eerdere JBT´s blijkt dat veel dieren de meeste problemen ervaren bij de sleep. Enige voorbereiding voor de JBT is raadzaam voor de deelnemers.

De keurmeester Veldwerk, Ton Slager, gaf aan deze dag verschillende honden te hebben gezien die mooi veldwerk demonstreerden.

Omdat er twee keurmeesters Exterieur (Dick Rutten en Gerard Mensink) aanwezig waren kon men ook een Fokgeschiktheidskeuring doen. Echter hiervoor moet de hond ouder als achttien maanden zijn.

Bij deze JBT zijn er 14 honden die hun felbegeerde JBT-certificaat behaalden. Door de 2 exterieur-keurmeesters behaalden ook nog eens 14 Vizsla´s een kwalificatie voor fokgeschiktheid.

Het was een dag die voor herhaling vatbaar was. Nu op naar de volgende JBT op 26 september. Deze zal wederom op de Waltakke te Lochem worden georganiseerd.