user_mobilelogo
Nieuws

Nieuws

Overzicht van het nieuws

View more
Agenda

Agenda

Agenda, activiteiten en evenementen

View more
Mededelingen

Mededelingen

Mededelingen overzicht

View more
goed bezig

Goed bezig!

Goed bezig!

View more

Dier&Recht heeft een meldpunt geopend waar eigenaren een rashond met epilepsie kunnen registreren. Doel van het meldpunt is het aantal honden dat aan epilepsie lijdt sterk terug te dringen. 

Vreselijke ziekte

Epilepsie is een akelige en ingrijpende ziekte. Door inteelt komt de aandoening veel voor bij rashonden. Eén op de twintig bordercollies lijdt eraan en zelfs één op de tien Drentsche patrijshonden. Kans op erfelijke epilepsie eenvoudig te verkleinen. Door niet te fokken met zieke honden en hun ouders, broers en zussen, kan de kans op de ziekte enorm worden verkleind. De centrale registratie van honden met epilepsie is daarbij van groot belang.

Meldpunt voor (toekomstige) baasjes en fokkers

Fokkers weten niet altijd of hun honden pups met epilepsie hebben voortgebracht. Het meldpunt van Dier&Recht brengt daar verandering in met een centraal overzicht van honden die een risico vormen. Fokkers kunnen die honden uitsluiten van de fok. En wie van plan is om een hond te kopen, kan op het meldpunt zien welk ras – of welke hondenfamilie binnen een ras – je beter kunt vermijden.

Samenwerking is belangrijk

In de strijd tegen erfelijke epilepsie is het noodzakelijk dat alle betrokken partijen samenwerken. Naast hondeneigenaren worden daarom ook fokkers en dierenartsen aangemoedigd om gebruik te maken van het meldpunt.