user_mobilelogo
Nieuws

Nieuws

Overzicht van het nieuws

View more
Agenda

Agenda

Agenda, activiteiten en evenementen

View more
Mededelingen

Mededelingen

Mededelingen overzicht

View more
goed bezig

Goed bezig!

Goed bezig!

View more

Op vrijdag 10 december hebben we via social media vernomen dat de Raad van Beheer (RvB) een tweede Vizsla vereniging heeft erkend: de Magyar Vizsla Fokkersvereniging Nederland. De praktijk wijst uit dat er meerdere rasverenigingen binnen de RvB naast elkaar kunnen bestaan, maar in onze ogen is dat met deze nieuwe vereniging helaas niet het geval. We lichten graag toe waarom en we informeren jullie over onze eventuele vervolgstappen.

Significant verschil verenigingsfokreglement

Onze vereniging streeft naar een gezonde Vizslapopulatie in Nederland. Dat doen we in de basis door als rasvereniging eisen te stellen aan fokkers die – als ze lid willen zijn van onze vereniging – te allen tijde volgens ons verenigingsfokreglement (VFR) moeten fokken. Ook de Magyar Vizsla Fokkersvereniging Nederland heeft een VFR opgesteld. Na het lezen daarvan stonden we met onze oren te klapperen. Volgens de nieuwe vereniging is het namelijk geoorloofd om te fokken met Vizsla’s die mogelijk lijden aan erfelijke ziektes, zoals epilepsie. Ook fokken met Vizsla’s met HD-C is toegestaan volgens het VFR van deze vereniging. Wij vinden dat absoluut onverantwoord. Daarnaast mag een reu al vanaf 12 maanden gedurende zijn hele leven onbeperkt worden ingezet als dekreu en zijn dezelfde oudercombinaties vijf keer toegestaan. Iets wat in onze ogen een versmalling  is van de genenpoel en mogelijk tot ernstige vervuiling leidt.  Daarnaast worden er geen eisen gesteld aan de werkgeschiktheid van de Vizsla’s. De Vizsla een werkhond; laat je bij het fokken de werkeisen vallen, dan ga je voorbij aan waar dit ras in beginsel voor is gefokt. Een volledig overzicht is op de afbeelding hieronder te vinden.

Vergelijking VFR

Bezwaar gemaakt

Nadat we op 19 oktober jl. door de RvB op de hoogte zijn gebracht van het verzoek om erkenning door de Magyar Vizsla Fokkersvereniging Nederland, hebben wij na uitgebreid intern overleg op 9 november jl. bezwaar gemaakt. Als reactie daarop liet de RvB op 12 november jl. weten dat ons bezwaar zou worden behandeld en dat, als het bestuur van de RvB een besluit had genomen, wij werden geïnformeerd. We waren dan ook met stomheid geslagen toen we op 10 december jl. via Facebook erachter moesten komen dat de erkenning van de nieuwe vereniging door de RvB sinds 8 december jl. een feit is. 

Beraden op vervolgstappen

We hebben de RvB op 13 december jl. telefonisch laten weten haar besluit én de gebrekkige communicatie ten zeerste te betreuren. Met dit besluit laat de Raad een gevaarlijke en zeer ongewenste ontwikkeling voor ons ras op z’n beloop. Inmiddels hebben we de motivatie tot het besluit van de Raad ontvangen. We kunnen tegen de erkenning in beroep gaan, maar de erkenning kan vooralsnog niet worden opgeschort. In het belang van een gezond Vizslaras beraden we ons daarom samen met de commissie Fokkerij op mogelijke vervolgstappen. Daarbij willen we ons zo veel mogelijk richten op onze eigen ambities en kracht.

Heb je vragen over bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..