user_mobilelogo
Nieuws

Nieuws

Overzicht van het nieuws

View more
Agenda

Agenda

Agenda, activiteiten en evenementen

View more
Mededelingen

Mededelingen

Mededelingen overzicht

View more
goed bezig

Goed bezig!

Goed bezig!

View more

Op zaterdag 25 mei aanstaande is onze jaarlijkse Vizsladag. De gelegenheid voor leden en liefhebbers van Vizsla’s om elkaar beter te leren kennen en kennis te maken met jachthondensport. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsor:
Kronch
Locatie: We zijn dit jaar te gast op de terreinen van het beeldschone Landgoed De Lorrekorf, Schremmersteeg 4, 3882 SE Putten.

De inschrijving is gesloten.

Onderdelen waaraan je onder meer kunt deelnemen zijn:

HET BASISEXAMEN
Een mooie gelegenheid om te kijken hoever je gevorderd bent met de training voor de jachthondenproeven. Het examen bestaat uit de C-proef onderdelen, maar in plaats van wild wordt gebruik gemaakt van een (door jezelf meegebrachte) dummy. Naast een fraai diploma telt het behalen daarvan ook nog eens mee voor de jaarprijs voor beste Vizsla kort- of draadhaar. Een exterieurkeuring is verplicht, maar is niet bepalend voor het behalen van het diploma. Let op: dit zijn de proeven ‘nieuwe stijl’ (zie onderaan) 

EXTERIEURKEURING, RINGTRAINING EN JUNIORHANDLING
Wilde je altijd al eens met jouw Vizsla naar de kampioenschapsclubmatch of tentoonstelling, maar weet je niet wat te doen? Dan is dit de uitgelezen mogelijkheid om daar kennis mee te maken. De exterieurkeuring wordt gedaan door een erkende keurmeester die de Vizsla’s net als op een reguliere show beoordeelt en ontvang je een heus keurrapport. Daarnaast worden de fijne kneepjes van het showen van een hond vakkundig uitgelegd door een zeer ervaren handler, die al op menig show diverse honden in de erering heeft voorgebracht. Omdat zij zelf als juniorhandler begonnen is, geeft zij ook een workshop voor de kinderen tot 12 jaar hoe goed zij hun Vizsla kunnen laten zien aan de keurmeester.

DE DIVERSE PROEVEN
Jonge honden en zelfs pups kunnen hier hun schreden in het jachthondenwerk zetten. Onder leiding van ervaren instructeurs word je met jouw Vizsla begeleid in het uitwerken van een sleepspoor, het veldwerk, het apporteren uit water, een kort apport en een markeerapport. Bij een markeerapport ziet de hond het wild of de dummy wel vallen, maar niet liggen en zal deze de valplaats moeten onthouden. Bij de apporteeronderdelen kunnen de jonge Vizsla’s kennismaken met wild. Natuurlijk zijn deze proeven ook een mooie opwarmer voor de ervaren honden. Alle onderdelen komen terug in de JachtBasisTest, waardoor dit voor eenieder een uitgelezen kans is om ervaring op te doen en eventuele trainingstips te krijgen.


DE SPECIAL
Een onderdeel waarbij het werk na het schot beoordeeld wordt. Hierbij worden de honden zoveel mogelijk in situaties gebracht die in de jachtpraktijk zich kunnen voordoen. Elk jaar is het weer een verrassing hoe dit onderdeel eruit gaat zien. In ieder geval staat het garant voor spectaculair hondenwerk. Het niveau ligt op dat van de Meervoudige Apporteer Proeven, alléén geschikt voor ervaren honden.

WORKSHOP ZWEETWERK (max. 20 deelnemers)
Een unieke kan voor iedereen die graag meer wil weten en leren over zweetwerk. Deze workshop staat open voor alle voorjagers met een vizsla vanaf 1 jaar. De bedoeling van deze workshop is om beginnende voorjagers te enthousiasmeren voor deze prachtige discipline. Het doel van zweetwerk is simpel en nobel. Het doel van elke zweethonden geleider is het gewonde dier te vinden wat dan wel aangeschoten, aangereden of op andere wijze gewond is geraakt en dit dier uit zijn leiden te verlossen.

WORKSHOP DETECTIEWERK
Voor het eerst op de vizsladag. Een leuke kans om eens te proeven van deze discipline. Bij detectie zoekt de hond zelfstandig naar een verborgen stof of geurbron. Bij detectie gaan we eerst samen kijken welke geurbron het beste bij jouw hond past, daarna gaan we de hond trainen om deze geur te herkennen en op te sporen. Daarbij breiden wij het zoekgebied steeds verder uit. Kijk ook eens op de website: www.work4dogsnose.nl

AGILITY/BEHENDIGHEID (ONDER VOORBEHOUD)
Wil je wel met je Vizsla niet jachtgerelateerd ‘werken’ dan is behendigheid misschien iets voor jou. Onder begeleiding van een ervaren instructeur heb je de mogelijkheid om met de verschillende toestellen te oefenen en te kijken of het iets voor jouw Vizsla is.

Er is ook een mooie stand aanwezig met Vizsla/jacht gerelateerde producten.

TOT SLOT

  • Deelname staat ook open voor niet leden van de vereniging.
  • De deelnemende Vizsla moet wel een stamboom hebben.
  • Inschrijven kan via het inschrijfformulier link toevoegen. De inschrijving staat open tot en met 11 mei 2019.
  • Kosten: zoals vorig jaar toevoegen


Voorop staat dat we er een gezellige dag van willen maken, waarbij het voor eenieder interessant is om deel te nemen of te komen kijken. Zo ook om andere leden te leren kennen en natuurlijk uitgebreid over onze rassen te kunnen spreken. Zowel ervaren als onervaren honden zette op die dag hun beste beentje voor en zorgen voor verrassingen. Vele Vizsla eigenaren hebben in het verleden met hun Vizsla de eerste stappen op het werken op de Vizsladag gezet.

Wil je zo vriendelijk zijn om niet te wachten met inschrijven tot de laatste paar dagen, maar vroegtijdig in te schrijven. Je bewijst de organisatoren hiermee een grote dienst.
De inschrijving is gesloten.

Uitleg proeven Basisexamen:

Proef A: Aangelijnd en los volgen in Z vorm over 3 x 10 meter met een schot als verleiding. Hond mag op schot ook gaan zitten voor volmaakte uitvoering. Na A wordt de hond aangelijnd en voorjager mag op aanwijzing van de keurmeester naar inzetplaats B lopen.   Het schot mag een jachtgeweer, dummy launcher of alarmrevolver zijn, afhankelijk van lokale omstandigheden. (weer, wind, beperkingen terrein eigenaar).

Proef B: Blijft zoals het was, met dien verstande dat de hond graag naar het schot zal trekken maar toch na 30 meter terug moet keren naar de baas zodra de keurmeester dat moment heeft bepaald. Proef A + B worden altijd in combinatie uitgevoerd.

Proef C: Houden van de aangewezen plaats zoals het was, zij het dat de tijd wat wordt ingekort naar een minuut omdat in de nieuwe opzet slechts één hond kan deelnemen. Tijdens het houden van de plaats wordt zichtbaar voor de hond een groene dummy geworpen (standaard 500 gram) op circa 25 meter.  De werper maakt een geluidje ter attentie. Hond wordt later opgehaald en aangelijnd. Daarmee is proef C ten einde.

Proef D: Nadat oefening C is beëindigd mag de hond los meelopen naar een positie die ongeveer vijf meter vanaf de plek is waar de hond lag, stond of zat.  Dan mag de hond de eerder geworpen dummy apporteren. De wordt beoordeeld als “apport te land” zoals het nu bestaat. Proef C + D worden altijd in combinatie uitgevoerd. De dummy is groen. Inspringen is maximaal een 6. Dat houdt in dat een slordig apport leidt tot een onvoldoende.

Proef E: Uitvoering zoals nu beschreven staat waarbij de inzetplek 10 meter is vanaf geweer en werper. Haaks of evenwijdig daaraan, afhankelijk van de lokale situatie.  Er wordt gebruik gemaakt van een Foam eend, die goed zichtbaar blijft voor de hond als die op het water drijft.  Deze opzet sluit beter aan bij de praktijk.