Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Via bovenstaande items wil de Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden, 'Vizsla' graag fokkers informeren over alles wat er komt kijken bij het verantwoord fokken van een nestje Vizsla's. Daarnaast is ook veel nuttige informatie beschikbaar voor de meer ervaren fokkers.

Fokken omdat het zo leuk is

'Fokken omdat het zo leuk is', blijkt voor veel mensen de reden om eens een nestje te fokken. Maar is fokken wel zo leuk? Dat is iets dat menig fokker zich afvraagt, wanneer zij midden in het traject zitten en het werk niet ophoudt of wanneer de pups bij nieuwe bazen zijn en het niet loopt zoals je had gehoopt of wanneer een aantal pups geen nieuwe baas hebben gevonden als ze al 8 weken oud zijn of zich een erfeijke afwijking zich openbaart of... Kortom het dient een weloverwogen keuze te zijn en het verdiepen in alles wat erbij komt kijken is een feitelijke noodzaak.

Een Vizsla is een Vizsla?
Bij de FIC is een veelgehoord argument ‘wil een keer een nestje fokken, omdat het zo leuk is'. Wij proberen mensen al vaak mondeling ook de (mogelijke) keerzijde te vertellen. Het is een hele verantwoordelijkheid. Daar komt bij dat rashonden met een bepaald doel zijn gefokt. Daardoor zijn het de honden, zoals we ze nu kennen. Al generaties lang is er streng geselecteerd. Waarbij niet alle 'geboren Vizsla's' voor nakomelingen mochten zorgen. Het is nou eenmaal zo dat niet alle pups uit een nest een wezenlijke (goede) bijdrage kunnen leveren aan het ras. Niet alleen zijn niet alle honden even goed gebouwd, soms zijn de karatereigenschappen minder gunstig of zelfs niet typerend voor het ras. Soms is de kleur niet zoals oorsponkelijk bedoeld. En zo zijn allerlei redenen, die voor de fokkers met de juiste instelling betekenen dat een hond niet zal worden ingezet voor de fokkerij.

Fokken is een vak
Fokken lijkt zo simpel maar bij het fokken van een goede gezonde rashond komt veel meer kijken. Kwaliteit produceren stelt eisen. Fokdieren onderzoeken op erfelijke afwijkingen om bijvoorbeeld honden met een aandoening  te kunnen uitsluiten voor de fokkerij en zo te voorkomen dat die pups met een aandoening voortbrengen. Inzichten over hond zelf en zijn afstamming opbouwen om te weten welke hond er mag dekken of gedekt worden om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Optimale zorg bieden aan de moederhond en het nest in de vorm van voeding, hygiëne, medische hulp, ruimte, tijd en aandacht. Zeer belangrijk: kennis over het ras overbrengen aan de pupkopers en voor elke pup de best passende baas uitzoeken. En tenslotte: levenslange nazorg bieden. Dat betekent: klaarstaan voor de puppykoper met advies en goede raad en klaarstaan voor de hond als die onverhoopt in de problemen raakt.

Een serieuze fokker moet heel wat in zijn mars hebben. Eigen studie en ervaring van de fokkers, in combinatie met het fokbeleid van de rasvereniging en de Raad van Beheer, scheppen de best mogelijke voorwaarden voor gezonde rasvertegenwoordigers die hun eigenaars jarenlang plezier kunnen geven. 

Het belang van regels
Degenen die serieus en in het belang van een ras fokken (en een rasvereniging hoopt dat iedereen die zich bezig houdt met fokken, in welke mate dan ook, deze instelling heeft) hebben zich altijd al (en gedeeltelijk ook verplicht) aan regels gehouden. Wat betreft gezondheid is dit bijvoorbeeld het fotograferen (röntgenen) van de heupen. Dit gezien het erfelijke aspect van heupdysplasie. Om ervoor te zorgen dat zo ver mogelijk verbannen wordt, wordt hier sterk op geselecteerd. De rasvereniging (lees: de leden) stelt tevens dat minimaal tweemaal minstens een 'zeer goed' behaald moet zijn behaald op een tentoonstelling (van de rasvereniging is mogelijk). Keurmeesters moeten immers bepalen of de hond voldoet aan de rasstandaard zoals deze in Hongarije is opgesteld. De rasvereniging (lees: de leden) wil ook dat één van beide ouderdieren zich heeft bewezen op het gebied van werken. Hiermee wordt bedoeld het veldwerk of apporteren. Dit is hetgeen waarvoor de Vizsla oorspronkelijk bedoeld is en waarvoor sinds zijn bestaan op is geselecteerd. Bij het fokken van een Vizsla (ook al zullen de pups huishonden worden) is het hoe dan ook van belang dat hier rekening mee gehouden wordt. De Vizsla zou anders (op den duur) veranderen van karakter en uiterlijk. Ook zijn op het gebied van het welzijn van de honden regels opgesteld, zowel bij de Raad van Beheer als de Vizsla Vereniging. Meer hierover leest u in het Fokreglement en in het Protocol. Wanneer u aan het fokreglement kan en wil voldoen zal de Fokadvies, indien u lid van onze vereniging zou worden, graag verder helpen. Tot slot is het belangrijk de rasvereniging te betrekken bij het proces, omdat een combinatie van twee honden op papier goed kan lijken, terwijl dit in de praktijk anders kan uitpakken. Hierbij spelen de gegevens uit de database van de rasvereniging een belangrijke rol.

Inloggen leden


Gebruikersnaam   Wachtwoord   Onthoud mij     Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Zoeken