user_mobilelogo

Zowel de Vizsla Korthaar als de Draadhaar zijn gezonde rassen. Niettemin komen ook bij de Vizsla diverse aandoeningen voor. Een aantal is dan ook opgenomen in het Verenigingsfokreglement.

HD heupdysplasie

Bij HD vindt vervorming van het heupgewricht plaats. Hierdoor zullen de dieren pijn en bewegingsproblemen ontwikkelen. Deze aandoening wordt geclassificeerd als multifactoriëel, dat houdt in dat zowel genen als omgevingsfactoren een rol spelen. Ook bij de Vizsla komt HD voor, zij het in beperkte/wisselende mate. Om te voorkomen dat HD een groter probleem wordt, zijn er eisen gesteld in het fokreglement.

ED elleboogdysplasie

Deze aandoening komt niet heel veel voor bij de Vizsla en is dan ook niet opgenomen in het fokreglement. Er zijn wel diverse fokkers die screenen en gelukkig vallen de uitslagen in het algemeen goed uit. Er is –op dit moment- geen aanleiding om het ED onderzoek te verplichten.

Oogproblemen

Het oog is een complex orgaan en er komen diverse aandoeningen voor.
Glaucoom is wel de meest belangrijke, deze aandoening wordt zo nu en dan bij de Vizsla vastgesteld. Door een plots verhoogde druk in het oog, wordt het netvlies aangetast en kan de hond snel blind worden, binnen 1-2 dagen zelfs. Door drukverlagende medicatie kan het oog geholpen worden, niettemin is het oog ook pijnlijk en vaak wordt uiteindelijk het oog verwijderd.
De verhoogde druk kan ontstaan omdat het oogvocht niet goed afgevoerd wordt in de kamerhoek binnenin het oog. Deze kamerhoek wordt met de gonioscopie onderzocht bij het Onderzoek op Erfelijke Oogafwijkingen. Hier moet u wel speciaal om vragen.
Distichiasis, hierbij zijn er extra haren welke op de ooglidrand groeien en bij ectopische ciliën zijn er haren die uit de binnenkant van het ooglid groeien, deze haren kunnen zo de oogbol irriteren, dan wel beschadigen. Deze aandoeningen worden zo nu en dan bij de (draadhaar-)Vizsla gezien.
In het fokreglement worden cataract en PRA apart genoemd, omdat dit ernstige aandoeningen voor het dier zijn. Zij worden niet vaak vastgesteld.
Op dit moment is het oogonderzoek, incl. gonioscopie opgenomen in het fokreglement om meer inzicht te krijgen welke aandoeningen wel of niet regelmatig voorkomen bij de Vizsla en het kan dan ook zijn dat de regels omtrent het “Onderzoek op Erfelijke Oogafwijkingen” veranderen.
Voor meer informatie over oogaandoeningen, zie www.ecvo.org.

Huidproblemen

Met name de Vizsla Korthaar heeft een gevoelige huid, dan wel vacht.
Demodex is een mijt, die in de haarzakjes leeft en bij de meeste, zo niet alle honden, voorkomt. De pup krijgt de mijt van zijn moeder. Lage aantallen zijn niet schadelijk, maar als de weerstand te laag is, kunnen de mijten in aantal toenemen en zo voor problemen zorgen. Dit kan variëren van enkele kale plekjes met een beetje jeuk tot veel kaalheid met een ernstig ontstoken huid. De gevoeligheid voor demodex is (voor een deel) erfelijk bepaald.

Gebitsafwijkingen worden genoemd in het fokreglement, deze aandoeningen komen door alle rassen heen voor. Dieren met gebitsafwijkingen worden uitgesloten van de fok. Het is zinnig om zelf bij uw opgroeiende pup het gebit regelmatig te inspecteren en bij twijfel te overleggen met uw dierenarts. Het is vervelend als u op een keuring voor een onaangename verassing komt te staan.

Bovengenoemde lijst is verre van compleet, we hopen dan ook in de toekomst dit aan te kunnen vullen.

Reglement JBT

Koopovereenkomst

Privacyverklaring