user_mobilelogo

Zweetwerk, waarom is het belangrijk?

Zweet is een term die jagers gebruiken voor bloed. Zweetwerk (ook natuur-nazoek genoemd) is het speurwerk van een (jacht)hond met voorjager naar aangereden of aangeschoten grof wild. Het in ons land levend grof wild zijn het edelhert, damhert, ree, wild zwijn en moeflon. In Nederland verongelukken regelmatig grote hoefdieren. Ondanks de vele maatregelen, zoals afrasteringen en oversteekplaatsen gebeurt het toch dat deze dieren worden aangereden. Niet alle dieren zijn na de aanrijding direct dood. Het gewonde dier zal dan de dekking in vluchten. Als hier niets aan wordt gedaan zal een dier, dat gewond is, zich in die begroeiing schuil houden en een langzame dood sterven. Hetzelfde kan gebeuren als een dier geschoten is, maar niet dodelijk geraakt. Jagers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van het wild kunnen door allerlei oorzaken ‘mis’ schieten. Op zo'n moment wordt een team van voorjager met hond ingezet, die zich hebben gespecialiseerd in het zweetwerk. Zij zijn getraind om gewonde grote hoefdieren op te sporen.

Zweetwerk en de Vizsla

Eigenschappen waar een zweethond over moet beschikken zijn concentratie, doorzettingsvermogen en rust. En als het nodig is moet een zweethond voldoende kracht, moed en snelheid hebben om een groot dier te achtervolgen. Alhoewel zweetwerk vaak gespecialiseerd werk is, uitgevoerd door rassen als bijvoorbeeld de Hannoveranischer of Bayrischer Gebirgsschweisshund, Teckel of de Bloedhond zijn de staande hondenrassen zoals de Vizsla vaak van nature zeer bruikbare en betrouwbare zweethonden. Buiten de reeds beschreven kwaliteiten van de Vizsla op het gebied van veldwerk en apporteren, zijn de allround Vizsla’s dan ook zeer goed op te leiden tot zweethond.

Zweetwerk in de praktijk en -training

Het zoeken kan zowel op het verloren zweet (bloed) als op de geur van hoefafdrukken. De zweethond krijgt een speciale brede halsband of tuig om met daaraan een lange lijn van ca 10 meter en wordt op het wondbed gezet. Afhankelijk van de ervaring van de hond zal deze direct het zweetspoor oppakken en deze gaan volgen tot aan het gewonde dier of het zogenaamde “stuk” (vel van hert/ree/wild zwijn, in geval van een training). Aan de lange lijn volgt de voorjager. Hij of zij controleert het werk van de hond door het ‘lezen’ van zijn of haar hond en de verwijzingen (b.v. bloed of pootafdruk). Natuur-nazoeken zijn niet zonder gevaar. Een gewond dier kan in nood rare dingen doen en heel gevaarlijk zijn voor zowel voorjager als hond. Hier moet je je te allen tijde bewust van blijven. Ook moet de voorjager zich goed realiseren dat een nazoek heel lang kan duren, en dat het veel van de hond vraagt. Daarom is het nodig om je hond te trainen. Behalve het trainen voor natuur-nazoeken, worden ook positieve effecten genoemd van zweetwerktraining zoals:

 • hele drukke honden worden rustig op het spoor;
 • baas-hond relatie groeit;
 • onzekere honden worden zelfstandig, initiatiefrijker en zelfverzekerder;
 • doordat de hond individueel werkt is er geen belemmering door de aanwezigheid van andere honden, dus honden die nare ervaringen hebben met andere honden kunnen geweldig aan zelfvertrouwen winnen;
 • deelnemers leren hun hond beter lezen, of de communicatie van de hond beter begrijpen.

 Er zijn diverse jachthondenscholen en- trainers die zweetwerktraining aanbieden. Het voert te ver om hier een lijst te publiceren.

Oude tradities, nazoekbreuk en waidmannsheil

Een zeer oude traditie is het overhandigen van een zogenaamde “breuk” (een gebroken groene twijg of takje) als het wild is opgespoord. De jager overhandigt een breuk aan de voorjager van de hond. Met dit gebaar toont de jager het belang aan van de tussenkomst van voorjager en de hond. De voorjager plaatst de breuk aan de rechter zijde van zijn pet of hoed en een kleine breuk aan de halsband van de hond. Vervolgens wenst de jager de voorjager een waidmannsheil waarop de voorjager met waidmannsdank en een handdruk antwoord.

Zweetwerk, wat heb je er voor nodig?

 • Zweethalsband (speciale voorgevormde halsband)
 • Zweetlijn (10-12 meter lange lijn zonder lus op het einde)
 • Schouder- of rugtas voor de verdere benodigdheden
 • Eten en drinken voor de hond en voor de baas (indien het een heel lang spoor is en er gepauzeerd moet worden)
 • Goede en stevige kleding
 • Laarzen of waterdichte, stevige schoenen
 • Markeermiddelen om het spoor te markeren (zodat teruggegrepen kan worden)
 • Veiligheidsvest zodat je goed zichtbaar bent
 • Handschoenen waarmee je ook doorns en dergelijke kan vastpakken
 • Pet of hoed

Zweetwerkproeven

Ook al is het zweetwerk feitelijk werk na-het-schot, bij ORWEJA is het zweetwerk ondergebracht onder het veldwerk. In het “Algemeen Veldwerkwedstrijd Reglement/ Supplement voor dashonden, zweethonden en terriërs” vind je alle details m.b.t. de zweetproeven.
Het doel van een zweetproef is het vaststellen van de mate van geschiktheid van de hond voor de nazoek op ziek grofwild. Er bestaan 6 verschillende zweetproeven, A t/m F, die verschillen qua lengte, verwijspunten en ouderdom van het zweetspoor. De zweetproef F is het eenvoudigst van opzet, de zweetproef A het moeilijkst.
Voor de zweetproeven F, E en D mogen honden ingeschreven worden die een aantekening schotvast hebben of een SJP-C diploma als bewijs dat de hond schotvast is. Voor de Zweet-C mag pas ingeschreven worden als de hond al de aantekening Zweet-D, Zweet-E of Zweet-F heeft, of een buitenlandse aantekening als bewijs dat deze zweetproeven succesvol zijn afgelegd. Voor Zweet-B kan alleen worden ingeschreven als men een aantekening Zweet-E of Zweet-D, of een daaraan gelijkgestelde buitenlandse kwalificatie heeft. Om in te kunnen schrijven voor Zweet-A moet de hond de aantekening Zweet-D of een overeenkomstige buitenlandse kwalificatie hebben behaald.

Zweetwerkkwalificatie, gebruikshondenklasse en fokkerij

Onderschat de zweetproeven niet. Er gaat een intensieve training en opleiding aan vooraf. Maar als je dan succesvol een zweetproef hebt afgelegd met een veldwerkkwalificatie Goed, Zeer Goed of Uitmuntend kun je bij ORWEJA een gebruikshondenverklaring aanvragen. Deze gebruikshondenverklaring heb je nodig als je je hond in wilt schrijven in de gebruikshondenklasse op hondententoonstellingen. Hoewel de meningen over de hondententoonstellingen verdeeld zijn is een Uitmuntend die behaald is in de gebruikshondenklasse een teken dat je hond zowel aan de werkeisen als aan de exterieureisen van zijn ras voldoet, wat hem een waardevolle hond voor het ras maakt. Zeker als deze hond ook nog wordt ingezet in de fokkerij.

De NVHSH 'Vizsla' organiseert regelmatig schot- , water- en zweetproeven. Je vind ze in de agenda op de homepage. Vragen kun je mailen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Privacyverklaring